Φίλιππος

    

    Μία συνηθισμένη ερώτηση που ακούμε όταν μιλάμε για το γραφείο του ψυχολόγου είναι η εξής: “μίλησε μου για την παιδική σου ηλικία...”. Εγώ θα το αντιστρέψω και θα σας πω για τη δική μου παιδική ηλικία, εκεί βρίσκονται οι λόγοι που ασκώ αυτό το επάγγελμα και βρίσκομαι σήμερα μπροστά σας. Άλλωστε, όλοι μας μπορούμε να βρούμε τις ρίζες του τι κάνουμε και το πως βιώνουμε την καθημερινότητα και τις σχέσεις μας στην παιδική μας ηλικία.
Ο μικρός Φίλιππος έμαθε να στηρίζει την οικογένειά του παίρνοντας
επιπλέον ρόλους πέραν αυτού του παιδιού, αυτοί οι ρόλοι συμπλήρωναν τα κενά που είχαν δημιουργηθεί λόγο της εργασίας του πατέρα μου μακριά από το σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εκεί γύρω στα 7 μου, αυτό που χρόνια αναζητούσα συνέβη, αυτό που ονειρευόμουν και είχα ανάγκη έγινε: μία οικογένεια επιτέλους μαζί, ενωμένη. Ακόμα με συγκινεί να σκέφτομαι, αλλά και να βλέπω, οικογένειες οι οποίες μηδενίζουν τις αποστάσεις, είτε αυτές είναι συναισθηματικές είτε χωροταξικές. Ζευγάρια να επικοινωνούν ξανά και ουσιαστικά και να γεμίζουν με όμορφα συναισθήματα. Γονείς να πλησιάζουν τα παιδιά τους, όπως ποτέ ξανά πριν. Είμαι πολύ χαρούμενος σήμερα που όλα αυτά τα βλέπω μπροστά μου, στην εργασία μου με τους ανθρώπους.

       Στην ηλικία των 15 ετών η φιγούρα ενός φυσικοθεραπευτή να προσφέρει τις υπηρεσίες του, γονατιστός σε ένα κοριτσάκι με κινητική αναπηρία μου έδειξε το δρόμο για το πώς θα μπορούσα και εγώ να προσφέρω στο μέλλον και να ασκήσω εκείνους τους ρόλους που είχα μάθει μέσα στην οικογένειά μου. Έτσι σπούδασα φυσικοθεραπεία στην Αθήνα, μετεκπαιδεύτηκα στο Manual Therapy και προσέφερα τις υπηρεσίες μου σε διάφορες δομές και συνεργατικά σχήματα αλλά και στο ιδιωτικό φυσικοθεραπευτήριο που διατηρούσα στην Κηφισιά.
Η καθημερινή μου επαφή και επικοινωνία με
δεκάδες ανθρώπους στο κρεβάτι του πόνου με δίδαξε 2 πράγματα, κάτι για μένα και κάτι για τον άνθρωπο. Για τον άνθρωπο, ότι δεν είμαστε μόνο κόκαλα και νεύρα, αλλά έχουμε συναισθήματα και σκέψεις, και ότι αυτά διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο στην υγεία μας. Τι συμβαίνει, όταν ένας άνθρωπος ανακουφίζεται από τους πόνους με τους οποίους ήρθε για θεραπεία και αρχίζει να και πονάει όταν απομακρύνεται από το φυσικοθεραπευτήριο, ή ακόμα και όταν κατεβαίνει από το θεραπευτικό κρεβάτι; Αφού εγώ έλυσα το μυικό σπασμό με τα χέρια μου, ποια δύναμη ήταν αυτή που δημιούργησε ξανά τον πόνο και τόσο σύντομα; Τα ερωτήματα πολλά! Άλλαξε ο μυικός τόνος στην μέση του ασθενή, άλλαξε όμως και η σχέση του με την σύζυγο του; Βελτιώθηκαν τα οικονομικά του; Σταμάτησε να ανησυχεί για τον γιο του που δεν του μιλά όσο παλιά; Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι απλώς μία μηχανή. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε τόσο διαφορετικοί αλλά στον πυρήνα μας έχουμε όλοι την ανάγκη για ασφάλεια, για αγάπη, για σύνδεση, να αισθανόμαστε σημαντικοί, την ανάγκη να αναπτυσσόμαστε και να προσφέρουμε στους άλλους.Τι συμβαίνει στο σώμα μας, όταν αυτές οι ανάγκες δεν είναι ικανοποιημένες; Ο κάθε άνθρωπος εκφράζει αυτή την μη ικανοποίηση με το δικό του τρόπο και όσο πιο έντονη είναι η ανικανοποίητη ανάγκη, τόσο πιο δυνατά φωνάζει και το σύμπτωμα. Ξέρετε στο γραφείο μου στη νέα Σμύρνη, σήμερα, ποτέ δεν ήρθε ένας άνθρωπος να ζητήσει ψυχοθεραπεία για άλλον λόγο, εκτός κάποιου “σχετίζεσθαι” που τον απασχολεί. Θα είναι ο σύντροφός του; Η σχέση του με τα παιδιά του; Η σχέση με τους γονείς του;

    Αυτό που έμαθα για μένα, εκείνη την εποχή, ήταν ότι όταν περιέγραφα έναν ασθενή στη βοηθό μου της έλεγα περισσότερα για το χαρακτήρα του παρά για το σώμα του. Βρέθηκα, λοιπόν, να μελετώ όχι μόνο το σώμα σαν μηχανή αλλά και τις σκέψεις τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά, η δίψα μου για την γνώση της επιστήμης της ψυχολογίας με οδήγησε να σπουδάσω στο αντίστοιχο τμήμα του Παντείου Πανεπιστημίου. Κάποια στιγμή ανακάλυψα ότι αυτό το πάθος πηγάζει από την παιδική μου ηλικία όταν κληρονόμησα ένα δυσβάσταχτο «γιατί». Γιατί οι άνθρωποι κάνουν αυτό που κάνουν; γιατί εγκαταλείπει ο ένας τον άλλο; Γιατί εγκαταλείπει η μάνα το παιδί; και πολλά άλλα γιατί…

    Εκπαιδεύτηκα στο νευρογλωσσικό προγραμματισμό (NLP) , στη συμβουλευτική και στο life coaching στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην συμβουλευτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στη γνωστική αναλυτική ψυχοθεραπεία (CAT) και στην σωματικά επικεντρωμένη ψυχοθεραπεία Gestalt, στην οποία παρατήρησα και βίωσα τόσο σαν θεραπευτής όσο και σαν θεραπευόμενος το πως ουσιαστικά συνομιλεί και συνδέεται το σώμα με την σκέψη, τις αισθήσεις και τα συναισθήματα. Έτσι βρίσκομαι σήμερα εδώ με πολύ πάθος, ενθουσιασμό και αγάπη γι αυτό που κάνω, με σκοπό να μοιραστώ γνώση και εμπειρίες που πιστεύω ότι θα σας προσφέρουν νέους τρόπους για να σας στηρίξουν στο επόμενο βήμα που θέλετε να κάνετε στην ζωή σας.

 

Χριστόφορος

Θα μου επιτρέψετε να πω λίγα λόγια για μένα και το τι με φέρνει εδώ σήμερα __Είμαι εδώ για να ανοίξω ένα δίαυλο μαζί σας επικοινωνώντας μία πρότασή, που την έχουμε εργαστεί μαζί με τον συνάδελφό μου και πολύ αγαπημένο φίλο. Mία πρόταση που είναι προϊόν πολλών χρόνων προσωπικής εργασίας με τον εαυτό, εκπαίδευσης, σπουδών, επαγγελματικής εμπειρίας, προκλήσεων, αντιμετώπισης δύσκολων βιωμάτων, εξαρτήσεων, ανατροπών, αλλαγών ζωής. Μα πάνω απ όλα είμαι εδώ γιατί θέλω να μοιραστώ μαζί σας την ουσία που εμπεριέχεται στη πρόταση αυτή.
Την ουσία όλων αυτών που θεράπευσαν την προσωπικότητά μου, με συνέδεσαν με τη δύναμη μου να δω πως είναι δική μου ευθύνη να είμαι να κάνω και να έχω ότι εκφράζει την αυθεντικότητά μου. Που μου έδωσαν τη δυνατότητα και την ικανότητα να μπορώ να κάνω αλλαγές όποτε χρειάζεται, να μετακινούμαι από μία γη συμβιβασμού, καταπιεσμένων συναισθημάτων, βόλεψης, πρέπει, μηχανικότητας, ατέρμονων σχέσεων, εξαρτήσεων, έλλειψης νοήματος, και εσωτερικών συγκρούσεων. Σε μία γη αυθεντικής έκφρασης, ακεραιότητας, δημιουργικότητας, προσωπικού οράματος και ευημερίας. Ώστε να ρέουν μέσα μου ανεμπόδιστα οι δυνάμεις της φύσης μας, οι δυνάμεις του έρωτα που δημιουργεί έργα , της αγάπης που δημιουργεί χώρο και σεξουαλικότητας που κινεί ασταμάτητα το σώμα μας στην απόλαυση.
Αυτές οι πληροφορίες φυτεύτηκαν στο νου μου και αργότερα ζωή μου άρχισε να μου διαμορφώνεται διάφορα άλλα ερωτήματα ώσπου μία δεκαετία αργότερα ξανά σαν οπτικός οπτομέτρης παρατηρούσα στους πελάτες μου την εξαρτητική σχέση που είχα με τα γυαλιά τους και τις συμπεριφορές που είχαν τρεις διαφορετικές ομάδες που είχαν προβλήματα όρασης δηλαδή Οι μύωπες είχαν συγκεκριμένη συμπεριφορά, οι υπερμέτροπες άλλη και διαφορετική αυτοί που είχαν αστιγματισμό. Αυτό με έκανε λοιπόν να αναρωτηθώ αν τα συμπτώματα αυτά της όρασης.
Όπως και άλλα συμπτώματα παρουσιάζοται σαν ενόχληση στο σώμα πηγάζουν από τη δυσλειτουργία και την αδυναμία διαχείρισης των συναισθημάτων μας, το πεποιθήσεών μας και τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Και όλα αυτά δημιουργούν μία πίεση στο σώμα και συγκεκριμένα στα μάτια και έτσι με ένα μηχανισμό που δεν είναι της Παρούσης να το εξηγήσουμε Ε δημιουργούνται τα προβλήματα όρασης .
Έτσι λοιπόν Άρχισα να ερευνώ πως θα μπορούσα να τον βοηθήσω να δυναμώσει την όρασή του και να απαλλαγεί από την εξάρτηση του από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής αλλάζοντας τη συμπεριφορά του τον τρόπο που σκέφτεται και αποκτώντας την επίγνωση ότι έχει την ικανότητα να δει χωρίς γυαλιά. από την άλλη Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου και της εκπαίδευσης μου πάνω στην ψυχολογία της όρασης και συγκεκριμένα στη συμπεριφορά ανθρώπων με προβλήματα όρασης.
Είδα ότι το σώμα μας μάς μιλάει μέσω των συμπτωμάτων που εκδηλώνει Δηλαδή ένας άνθρωπος με προβλήματα όρασης είναι ένας άνθρωπος που αμύνεται και δεν θέλει να δει Για να μην καταρρεύσει συναισθηματικά και προκειμένου να μην συμβεί αυτό σταματάει να βλέπει καθαρά. και από την άλλη τα προβλήματα όρασης δείχνουν το πώς βλέπει κάποιος τον εαυτό του τους άλλους και τα πράγματα. Επίσης συνειδητοποίησα ότι αυτή η οπτική που αναπτύσσει ο καθένας του ορίζει το τι θέλει να βλέπει στη ζωή του και έτσι διαμορφώνει την πραγματικότητα του. Κατάλαβα επίσης και την ρηση του Σωκράτη για το ‘νους ακούει και νους ορά’ και του σύγχρονου φιλοσόφου και θεμελιωτή της φαινομενολογίας Husserl που έλεγε οτι ‘η αντίληψη είναι η συνείδηση της πραγματικότητας’.
Τα παραπάνω ήταν η αρχή για να πάρω μία εσωτερική απόφαση στο τι θέλω να κάνω στη ζωή μου μετά από εκεί ξεκίνησε μία Οδύσσεια προκειμένου να αλλάξω πραγματικότητα σταδιοδρομία και να πω ότι εγώ θέλω να είμαι βοηθός στον άνθρωπο για να δει τον εαυτό του τους άλλους και τα πράγματα καθαρά και να φτιάξει τη δική του πραγματικότητα και από κει και πέρα προχωρήσα στην αναζήτηση στο τι εργαλεία χρειάζομαι για να το πετύχω εγώ πρώτος στη ζωή μου και με αυτά τα εργαλεία να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους. χαρίζοντας τους την εμπειρία μου και έχοντας στη διάθεσή τους τη δική μου γνώση να μπορούν να φέρουν το Επιθυμητό αποτέλεσμα .
Αποφασίζοντας να διευρύνω τις γνώσεις μου ξεκίνησα να εκπαιδεύομαι σε εργαλεία που είχα να κάνουν με τη σκέψη και τη συμπεριφορά, εκπαιδεύτηκα αρχικά στο νευρογλωσσικό προγραμματισμό στο life coaching, στη συστημική αναπαράσταση και σε διάφορες ενεγιακές πρακτικές όπως ρεικι, eft κα άλλες, στη συνέχεια μετά από αρκετά χρόνια βιωματικής εμπειρίας μου και εφαρμογής πάνω σε πελατες μου. Συνέχισα τς σπουδές μου πάνω στη συνθετική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία και κατόπιν μπήκα στο Πεδίο της σωματικής ψυχοθεραπείας την οποία ερωτεύτηκα και εκεί γνώρισα και τον Φίλιππο και είδαμε μαζί πόσο αποτελεσματική είναι αυτή μέθοδος η οποία πλαισιώνει όλες τις άλλες εκπαιδεύσεις μου. Παράλληλα με όλα αυτά εκπαιδεύομουν, περισσότερο βιωματικά, πάνω στην τεχνολογία της καρδιάς από το Heart math institute το οποίο μου έκανε ορατό το πώς το σώμα μέσω της καρδιάς ανταποκρίνεται στα συναισθήματα που μας αναζωογονούν στις αισθήσεις που φέρνουν απόλαυση στο σώμα μας.
Όλα τα παραπάνω έχουν οικοδομήσει την αυτοπεποίθησή μου να μπορώ να προσφέρω την υπηρεσία μου αυτή ακολουθόντας πάντα τις εξελίξεις. Και όπως με τον έρωτα με την ενέργειά του μετακινήσεις βουνά έτσι και αυτό για μένα ήταν ένα ισχυρό κίνητρο να συνδεθώ με το θάρρος μου και να πάρω ρίσκα ενώ ήμουν οπτικός οπτομέτρης δεύτερης γενιάς και με μία πολλά υποσχόμενη σταδιοδρομία πάνω σε αυτό και όντας αυτοδημιούργητος σε δύο επιχειρήσεις που είχα πάνω σε αυτό το αντικείμενο αποφάσισα να πάρω πολύ μεγάλο ρίσκο, φτάνοντας ακόμα και σε οικονομικό αδιέξοδο να υπερβώ τα όποια εμπόδια και να φτάσω μέχρι εδώ που είμαι σήμερα κοντά σας.
Αποφάσισα στη ζωή μου να έχω έρωτα να εργάζομαι με αυτόν και να αποκτώ γνώση. Ο έρωτας η εργασία και η γνώση είναι και τα υλικά τα οποία δημιουργήσαμε αυτό το θεραπευτικό εργαστήρι. Το ίδιο μου συνέβη και στην προσωπική μου ζωή Που το κόστος ήταν αντίστοιχα υψηλό.